Ga naar de inhoud

Het antwoord van ZekerArbo op lange ggz-wachttijden

Het antwoord van ZekerArbo op lange ggz-wachttijden

De wachttijden in de ggz lopen op, en mentale klachten zorgen steeds vaker voor langdurige uitval op de werkvloer. Terwijl werkgevers willen helpen, moeten medewerkers soms maanden wachten op psychologische hulp. Bij ZekerArbo geloven we dat het anders kan. En moet. Daarom bieden we via ons Premium verzuimabonnement directe toegang tot professionele ondersteuning, zónder wachtlijst. Lees hoe onze samenwerking met Yet en onze andere partners daarin het verschil maakt. 

Het antwoord van ZekerArbo op lange ggz-wachttijden: directe psychologische ondersteuning via Single Session Therapy

De vraag naar psychologische ondersteuning groeit. Niet alleen in de reguliere geestelijke gezondheidszorg (ggz), maar ook op de werkvloer. En dat is niet zo vreemd: uitval door mentale klachten zoals stress, angst of overbelasting komt steeds vaker voor, terwijl de toegang tot professionele hulp lang niet altijd op tijd geregeld kan worden.

Volgens een stuk van Sanne Wolters in het AD (7 juli 2025) lopen wachttijden voor de ggz in sommige regio’s op tot 35 weken. In de tussentijd blijft de medewerker met klachten rondlopen , en voor werkgevers kunnen de kosten van uitval al snel oplopen tot tienduizenden euro’s.

Steeds meer organisaties grijpen daarom zelf in.

De grotere werkgevers investeren zelf in psychische zorg

Arbodiensten zien het aantal bedrijfspsychologen flink toenemen. De reden? Het gat tussen de hulpvraag en het beschikbare aanbod in de reguliere zorg is simpelweg te groot geworden.

Zoals Sandra Bleyenberg in het AD artikel toelicht: “Verzuim is een enorme kostenpost voor werkgevers. Hoe eerder je mensen de juiste hulp biedt, hoe lager de verzuimkosten.

Gemiddeld kost een verzuimdag een werkgever tussen de 340 en 405 euro. En een burn-out? Die kan oplopen tot 318 verzuimdagen. Reken zelf maar uit.

Onbetaalbaar voor het MKB

Voor kleine organisaties is het voorzien van uitgebreide psychologische zorg vaak veel te duur. Bleyenberg: “Een grote organisatie heeft grotere budgetten dan bijvoorbeeld de bakker op de hoek, waar iedereen iedere dag knetterhard moet werken. Als zij geen bedrijfsverzekering hebben, is het echt niet mogelijk om die zorg te bieden.’’
Maar dat maakt de noodzaak van de juiste ondersteuning niet minder urgent.

Het alternatief: psychologische ondersteuning zonder wachttijd

Bij ZekerArbo zien we deze ontwikkeling al langer. De mentale druk op medewerkers neemt toe. En de behoefte aan snelle, toegankelijke hulp groeit. Wat dan helpt, is een snelle, eerste verkenning van de psychische behoefte. Iemand die je direct aanhoort en wellicht een goed advies kan geven. Daarvoor werken wij samen met Yet, een ‘pure player’ op het gebied van Single Session Therapy, 

Via deze methode kunnen medewerkers direct, en vaak binnen 24 uur, in gesprek met een ervaren psycholoog, coach of loopbaanbegeleider. Zonder verwijzing van de huisarts. Zonder wachtlijst. En zonder langdurig traject.

Het principe is eenvoudig: één sessie, één vraagstuk, maximale impact. Soms is één gesprek al genoeg om patronen te doorbreken, overzicht te krijgen en een volgende stap te zetten. Is er meer nodig, dan kijkt de psycholoog samen met de medewerker naar een passend vervolg.

Helen van Empel, oprichter van Yet zegt daarom altijd:

Vroegtijdig ingrijpen helpt!

En als er meer nodig is dan een sessie met Yet, biedt ons netwerk een ruim scala aan trajecten. Zoals bij de psychologen van Skils, waar medewerkers geholpen worden met methodieken als ACT, EMDR of Mindfulness. Of bij Shared Ambition, die medewerkers helpen die mentaal uit balans zijn.

Inbegrepen bij het MKB FiT Premium abonnement

De ondersteuning via Yet is volledig inbegrepen bij ons MKB FiT Premium-abonnement. Dat betekent dat werkgevers hun mensen zonder extra kosten toegang geven tot psychologische hulp op het moment dat het ertoe doet.

En dat is precies waar het om draait. Goed werkgeverschap zit niet alleen in vangnetten achteraf, maar ook in toegankelijke hulp op het juiste moment. Zeker in een tijd waarin mentale belasting niet langer een randzaak is, maar een structureel risico in vrijwel elk beroep.

Niet alles hoeft een traject te zijn

Wat we ook zien: niet iedere medewerker heeft behoefte aan een volledig behandeltraject. Soms willen mensen gewoon even hun hart luchten, of sparren over een lastige situatie thuis of op het werk. In die gevallen is SST een laagdrempelig, bewezen effectief alternatief.

Het mooie: het helpt niet alleen om verzuim te voorkomen, maar ook om medewerkers eigenaarschap te geven over hun welzijn. Ze kunnen zelf kiezen wanneer ze hulp inschakelen, nog voordat de emmer overloopt.

Meer informatie over verzuimabonnementen of de diensten van Yet vind je op www.zekeraro.nl.

SingelSessionTherapy

Single Session Therapy: Directe impact in één gesprek

Wat als je maar één kans hebt? Eén gesprek om iemand vooruit te helpen op dat ene, cruciale moment? Maak kennis met ‘Single Session Therapy’ (SST); een bewezen, effectieve methode waarbij elke sessie op zichzelf staat en gericht is op de situatie van dat moment en waarna iemand zelfstandig weer verder kan.

Dit boek is een onmisbare gids voor professionals die hun aanbod willen uitbreiden met een flexibele, cliëntgerichte aanpak die aansluit bij de groeiende behoefte aan toegankelijke en effectieve ondersteuning.

Het is geschreven door Helen van Empel en het is te koop bij, o.a., Managementboek.nl.

Meer artikelen

Alle berichten